úterý 4. srpna 2015

Zoe Sugg - Girl Online (RC)

"Hmm, dobrý," zahuhlám a pokouším se - samozřejmě marně - nějak vylepšit skutečnost, že mi asi deset centimetrů špaget vistí z pusy jako hrst žížal. Hned jak Noah zase skloní hlavu ke svému talíři, pokusím se špagety vcucnout... (Vážně???!!! Na rande??? Proč je prostě nepřekousne??? Pardon... Moje vsuvka...) jenomže přesně v té vteřině dohraje písnička z hrací skříně, v místnosti se rozhostí ticho... a to naplní opravdu příšerný mlaskavý zvuk. Můj příšerný mlaskavý zvuk, protože mi do úst vystřelí hromada špaget jako blesk, a navíc mi postříká půl obličeje rajčatovou omáčkou. (Jen obličeje??? Zase se omlouvám, ale to je tak...)
- Girl Online

Ještě před pár měsíci bych vám řekla, že si tuhle knihu nikdy nepřečtu. Proč? Nemám ráda zprofanované a stále omílané věci. Girl Online pro mě byla jedna z nich. Jenže to množství negativních ohlasů a sporů ve mně nakonec vyvolaly záchvěv zvědavosti. No a nakonec přišla nabídka z KNIHCENTRA…

Girl Online promlouvá vtipným, neotřelým hlasem nové generace teenagerů.
Jde o svěží román plný romantiky a humoru, který se však zároveň zabývá aktuálními problémy, které mladá generace řeší, tedy zneužíváním internetu, kyberšikanou, falešným světem bulváru a pomíjivostí módních celebrit.

Penny má tajemství. Pod přezdívkou Girl Online si začne psát blog o svém každodenním životě – o klucích a kamarádkách, o trablech ve škole i doma, ale také o záchvatech paniky a úzkosti, kterými v poslední době trpí.
Když ji ovšem na školním představení potká ten „největší trapas na světě“ a situace začne být na všech frontách na pováženou, rodiče ji vezmou s sebou na pár dnů do New Yorku. A tam Penny potká Noaha: úžasného charismatického muzikanta, kterému se prostě nedá odolat. A vůbec poprvé v životě se doopravdy zamiluje. A jak jinak (je přece blogerka!), o své pocity se upřímně podělí se všemi čtenářkami svého anonymního blogu.
Jenomže Noah má taky svoje tajemství. A kvůli němu její anonymita na webu jednoho dne praskne jako mýdlová bublina – a v ohrožení se neocitne jenom ona, ale i její vztahy k nejbližším přátelům.

Originální název: Girl Online
Série: Girl Online
Autor: Zoe Sugg
Díl v pořadí: 1.
Nakladatelství: Jota
Klíčová slova: YA, romantika, klišé
Přibližný doporučený věk: 13+

Zazvonil zvonec, aneb jedna velká klišé pohádka
Jak už jsem se zmínila v úvodu tohoto článku, vlastně jsem Girl Online nikdy číst nechtěla. Jenže pak mnoho jiných recenzentů na tuhle knihu plivalo samou hořkost a řekněme si popravdě – negativní reklama je kolikrát lepší než ta pozitivní. A na mě to mělo stejný účinek. Než jsem se nadála, žádala jsem KNIHCENTRUM o e-knihu k recenzi.
Většinou jsem vůči anotacím trošku skeptická, ale věřte nebo ne, tahle sedí naprosto přesně. Jen se nezmiňuje o Penniném nejlepším kamarádovi Elliotovi, který je gay a znají se už pěkně dlouho. Mají pokoje vedle sebe a posílají si zprávy pomocí klepání na zeď. A pak je také vynechaná zmínka o tom, že pravý důvod proč ji A Elliota berou Pennini rodiče do New Yorku je ten, že v Brightonu dostali zakázku na svatbu od neskutečně a neuvěřitelně bohatých lidí, kteří jim na pobytu zaplatí doslova vše. Ale jinak se anotace shoduje. Nedostanete nic víc, ani nic míň.
Když jsem knihu začínala číst, musím přiznat, že se mi líbila. Byla vtipná, zábavná, na léto jak stvořená. A plná klišé, ale to mi v tu chvíli ani tak nevadilo. Ale to jen do chvíle, kdy se objevili ti bohatí zájemci o tu přepychovou svatbu. Pak už byl jen jeden kýč za druhým a to pěkně dlouhou dobu. Když jsem došla za polovinu, byla jsem zoufalá. Mnoho věcí mi v knize nesedělo… Navíc jsem si stále říkala: „Joo, to kdybych já byla v New Yorku, prioritou by pro mě byly známá místa a až pak nějaké zapadlé krcálky.“ A bylo to tak. Penny se za celou dobu svého pobytu nepodívala na žádné historicky známé místo. Stále jen poletovala po Noahových tajných místech a přišlo jí to úžasné. Ano, chápu, měla poblbnutou hlavu Klukem z Brooklynu, ale prostě… 
A to je jen úplná maličkost. 
Záporných recenzí můžete najít mnoho, jako třeba u Mati, Olgy či na Doors to new worlds anebo na samotném Goodreads. Ale já tuto knihu až tak kritizovat nechci. Nevyhrála u mě první místo, ale nebyla ani na tom posledním. Příběh byl až příliš jednoduchý a pohádkový. (To už i Cinder má k pohádce dál.) Postavy byly takové… Nijaké… A Noah? Ten byl na mě až moc dokonalý. Nemám ráda úplně bezchybné hlavní hrdiny. Nikdo není úplně bez chyby. Prostě a jednoduše z Girl Online odvázaná nejsem a nikdy nebudu. Jenže i přes tyto zápory jsem v knize našla i něco dobrého. (Ne skvělého, podotýkám!)
A to něco byla především čtivost. Ano, je zde hodně přímé řeči a kniha vám tak utíká sama, ale o to přece jde, ne? O to, abyste knihu dočetli. Aby vás zaujala, a abyste ji neodložili. Když jsem si já sama uvědomila, že jsem už za půlkou, bylo snadné pokračovat dál. (Jakž takž.) Dalším plusovým bodem pro mě byl na začátku humor. Ale ten se pak bohužel vytratil. Dalším kladným bodem byla závěrečná zápletka. Ať to zní jak chce naivně, já to vážně netušila! A posledním kladným bodem pro mě bylo to, že když jsem knihu po dočtení odložila a chvíli uvažovala, co jsem to sakra četla, jsem si uvědomila, že to vlastně až tak příšerné nebylo. Bylo to přeslazené, otravné, klišoidní (ano, to slovo ráda používám, obzvlášť tady u téhle knihy), nereálné, ale vlastně skvělé na dobu, kdy prostě jen chcete vypnout, sednout si a prostě si užít trochu té nereálnosti. Nemohla jsem tu knihu nesnášet. Prostě to nešlo. Takže když jsem chtěla dát dvě hvězdičky, přišlo mi to nefér. Rozhodla jsem se tedy pro tři a to jen díky těm kladným bodům a mému nadhledu, protože vím, že třináctileté holky budou knihou nadšené! (Dokonce to hodlám otestovat na své neteři.) 
Takže pokud toužíte po nereálnosti, sladké (přímo přeslazené) cukrové vatě a prostě si hodit nohy nahoru a nechat se unášet na vlnách otravného romantického páru, který je vlastně „dvojčetem“ pro toho druhého, Girl Online vás v tomhle nezklame. 

Hodnocení:


Za recenzní e-knihu velmi děkuji knihkupectví KNIHCENTRUM.cz!

Stefanie G.

2 komentáře:

  1. Naprostý souhlas se vším, co jsi výše zmínila! Skvělá a pravdivá recenze :) Mám doma už druhý díl a prý je lepší, než ten první, tak uvidíme.. Snad ano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujiii! :) Já sii říkala, že snad budu jedna z mála! Já po tom druhém díle taky pokukuju, ale nejsem si tak jistá :D Tak uvidíme :) Bude pak recenze?

      Vymazat