pátek 4. března 2016

Madeleine Rouxová - Asylum #2 - Sanctum (RC)

S tebou jsme ještě neskončili.
- Sanctum, str. 36

Pamatujete si ještě na Asylum? Už je to dlouho, co vyšel první díl této… Ehm natažené série. Autorka si v prvním díle nechala otevřený konec a kupodivu se jí to vyplatilo!

Tři kamarádi, talentovaní a tak trochu netradičně pro vzdělání zapálení středoškoláci aspirující na univerzitní studium, Dan, Abby a Jordan, které známe z knihy Asylum, se snaží zapomenout na to, co prožili na letní přípravce v New Hampshire College. Hrůzné zážitky je pronásledují ve snech i v každodenním životě, ač si nepřejí nic víc než zapomenout. Leč neúspěšně. Někdo (či něco?) je kontaktuje (příznačně prostřednictvím moderních technologií, ale i „staromódní“ poštou) a dává najevo, že „ještě není konec“. Danovi se do rukou dostává část fotografie, která vytvoří jeden celek s bizarními černobílými snímky, které již dříve dostali Jordan a Abby. Jordan vyluští význam čísel na rubu fotografie – jedná se o souřadnice míst v Camfordu, městečku, v němž sídlí kampus NHC. A je jasné, co musí následovat!
Trojice přátel se vrací na známá místa, aby odhalili tajemství, které, jak doufají, je jednou provždy osvobodí od minulosti. Odlupují jednotlivé vrstvy záhady jako cibuli (a občas je to skutečně i k pláči!), aby zjistili… Ale to už je na čtenářích.
Napínavé pokračování knihy Asylum vás zavede na známá místa, ale ukáže je v novém světle. Vyprávění je opět ozvláštněno dobovými fotografiemi, které pomáhají navodit atmosféru, kdy se tři přátelé pohybují na tenké hranici mezi minulostí a současností, genialitou a šílenstvím.

Originální název: Sanctum
Série: Asylum
Autor: Madeleine Roux
Díl v pořadí: 2
Nakladatelství: Jota
Překlad: Bronislava Grygová
Počet stran: 332
Klíčová slova: fantasy, thriller, YA
Přibližný doporučený věk: 16+


Brookline, New Hampshire College
Dan Craword si myslel, že už má incident z NHC za sebou, i když ho Brookline a ředitel Crawford ve snech pořád ještě děsí. Stále je ve spojení se svými kamarády, Abby a Jordanem, kteří mu pomohli vyřešit záhadu psychiatrické léčebny. Když ale dostane dopis od matky jeho bývalého spolubydlícího, který skončil v blázinci, vyděsí ho to. Felixova matka si přeje, aby jel chlapce navštívit, protože o něm stále mluví a Danova návštěva by mu mohla pomoct. Jordan i Abby z toho nemají radost a nakonec se Danovi svěřují, že dostali podivné fotografie, na jejichž zadní straně je vzkaz… Brookline a jeho minulost se k hlavním hrdinům vrací a jeho tajemství nejspíš sahá ještě hlouběji, než si mysleli. Než se nadějí, všichni tři jsou na cestě na ono místo činu a děsí se, co by z toho mohlo vzejít.
Asylum jsem si opravdu užila. Bavilo mě, i když jsem mu vytýkala styl, kterým byl napsaný, a který rozhodně neodpovídal věku hlavním hrdinům. Teď když se na to dívám zpětně, možná za to mohl překlad. Každopádně, když jsem se dozvěděla, že Jota vydá i druhý díl ze série, byla jsem nadšená! Chtěla jsem vědět, co dalšího autorka vymyslela, i když první díl skončil tak, že další ani nepotřeboval. Na druhou stranu jsem měla strach, že se bude jednat o zbytečně natahovaný příběh kvůli zisku… Ale Madeleine mě nezklamala. Sanctum bylo ještě lepší!
Dan je stejný jako v prvním díle. Je zabraný do vyřešení záhady, mívá děsivé sny, které mu ukazují minulost a jeho propojení s ředitelem Crawfordem. Občas dokáže být taky pěkně sebestředný a protivný,. On a Abby, umělecky založená a velmi chytrá dívka, spolu mají stále nevyřešený vztah, který začal, už když byli v Brooklinu poprvé. Ale rozhodně nečekejte žádné romanťárny, protože těch se prostě nedočkáte. Když už se k něčemu schyluje, vždy se objeví Jordan, kluk, který dokáže pomocí matematických vzorců rozluštit snad každou záhadu.
Mimo tuto ústřední trojici narazíte na staré postavy, se kterými jste se setkali už v prvním díle – Abbyina teta či profesorka Reyesová, ale i na nové jako je trojice vysokoškoláků, která ubytovává návštěvníky a zájemce o studiu na dni otevřených dveří v NHC - Micah, Cal a Lara.
Příběh druhého dílu se hodně přibližuje k tomu prvnímu. Fotografie, záhady, vzkazy, nová vodítka… Autorka se drží stejného schématu a nejspíš jej neopustí ani v díle třetím. Na jednu stranu je to ohrané, ale na druhou stranu velmi zajímavé. Díky fotografiím vloženým do knihy a otevřeným koncům krátkých kapitol vás nutí číst dál a dál, až si uvědomíte, že už před sebou máte poslední stranu. Tentokrát je i jazyk jiný a víc odpovídá konverzacím mladých lidí v patřičném věku. 
Nicméně i přes mé nadšení musím uznat, že jsem v příběhu našla několik děr. A to zásadních. Přišlo mi až podezřele jednoduché, jak Dan s Abby a Jordanem objevovali záhady, a jak tam všechna ta vodítka zůstala tak hezky schovaá po celou tu dlouhou dobu… Jak jednoduché pro ně bylo vejít na místa, která byla pro příběh důležitá… Dokonce se autorka občas i dostala do sporu s tím, co tvrdila v jedné fázi a pak o pár stránek dál. To bylo rušivé a občas až příliš nereálné… A ten nedořešený konec tomu taky nepřidal.
Tak či tak je Sanctum zajímavým pokračováním a myslím si, že vás nezklame. Skoro bych řekla, že je ještě zamotanější a napínavější, než jeho předchůdce. Čtení jsem si velmi užila a nemohla jsem knihu odložit, což je podle mě to hlavní. Na závěr ještě musím podotknout, abyste neočekávali ani od jednoho dílu opravdový horor. Je to spíš pokus o něj, ale vydařený. Takže pokud se vám líbil první díl, přečtěte si i druhý! Nebudete litovat! :)



Samozřejmě přikládám i pár dalších tematických fotografií – Sanctum se točí kolem jarmarku, kolotočů a cirkusu, tak abyste se ještě před jeho přečtením začali trochu bát! :)







Dvakrát jsem již kontaktovala autorku s otázkou, zdali má k druhému dílu také playlist, ale zatím neodpověděla, tak uvidíme!

Dále doporučuji i knihu s názvem Muzeum prazvláštních věcí. Je sice z historického hlediska, ale pokud máte rádi podivnosti a lunaparky, je to dobrý výběr! Recenze se zobrazí po kliknutí na obrázek:


Recenze na předchozí díl série:


Hodnocení:
Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství JOTA!

Stefanie G.

Žádné komentáře:

Okomentovat